onsdag 11 oktober 2017

Tack för senast!

– Åh, direktör Billkvist, utropade han. Så roligt 
att se direktören här! Hur har det gått med turnén?
– Charmångt, svarade teaterdirektören. Tack för 
senast! Vi har haft ganska goda hus överallt, men det 
är ju bekymmer jämt ändå. Nu gäller det ju att lokali- 
sera revyn, och här står som jag hoppas, vår man!
                                    sidan 389 i Kvartetten, som sprängdes II (1924)
                                        av Birger Sjöberg
Meeting, 1911

En av mina amerikanska vänner bodde ett år på Island som utbytesstudent, en gång när vi diskuterade språk och kultur sa hon att hon tyckte så mycket om uttrycket "tack för senast", som ju inte har någon motsvarighet på engelska.
Säger man fortfarande så? Jag har inte hört det på länge, och även om somliga gäster skriver efter ett besök här, så tackar de med andra ord. Och jag minns inte när jag senast mötte någon på sta'n som tackade för senast  det måste ha varit eoner sedan  möjligtvis därför att jag aldrig går på sta'n.






6 kommentarer:

  1. Jag har också märkt att "tack för senast" har avtagit. Överhuvudtaget tycker jag det tackas för lite i dagens moderna värld.
    Kram Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bosse,
      Jag märkte redan under min utbildning (i forntiden) att somliga lärare tittade konstigt på mig när jag tackade för hjälp eller något annat som jag var tacksam för. Så den moderna världen har nog funnits ett bra tag. Delvis beror det nog på i vilka kretsar man rör sig - för att inte tala om att det är kulturellt betingat.
      Margaretha

      Radera
  2. Jag har inte tänkt på det, men nu när du säger det, så kan jag inte minnas när någon sa tack för senast, sist. Kanske tackar man mer här än i Sverige, men varken i Norge eller Sverige har jag hör någon tacka för senast på väldigt länge. Inte i brev heller, och vi har ändå gäster väldigt ofta, men de flesta ringar och tackar för allt trevligt, men inte för senast.
    kram från Mette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette,
      Som jag skrev till Bosse så skiljer det sig åt en hel del mellan olika länder. På kontinenten är man ju ofta mer konservativ än vad vi är, så där tackar man säkert mer. Min polska granne och jag både kindpussas och skakar hand varje gång vi träffas - och hon handtackar för hjälpen varje gång jag är där.
      Margaretha

      Radera
  3. Här är vi troligen lite grann på undantag, för på Åland är det rätt vanligt att båda säga och att höra "tack för senast".
    Charmångt. Så härligt det låter.
    Karin

    SvaraRadera
  4. Karin,
    Den sortens undantag gillar jag! Det är verkligen charmångt - kanske får flytta dit.
    Margaretha

    SvaraRadera