måndag 12 september 2016

A Word for Autumn — novellutmaningen

10. Läs en novell som utspelar sig på hösten — A Word for Autumn, av A. A. Milne.
LAST night the waiter put the celery on with the cheese, and I knew that summer was indeed dead. Other signs of autumn there may be—the reddening leaf, the chill in the early-morning air, the misty evenings—but none of these comes home to me so truly. There may be cool mornings in July; in a year of drought the leaves may change before their time; it is only with the first celery that summer is over.
Table of Bread, Cheese, Olives and Wine, 1992 
(oil on canvas) Escofet, Jose (b.1930)

There is a crispness about celery that is of the essence of October. It is as fresh and clean as a rainy day after a spell of heat. It crackles pleasantly in the mouth. Moreover it is excellent, I am told, for the complexion. One is always hearing of things which are good for the complexion, but there is no doubt that celery stands high on the list. After the burns and freckles of summer one is in need of something. How good that celery should be there at one's elbow.

I den här essän sjunger A. A. Milne selleriets lov — kanske ska man gilla selleri för att uppskatta den. Men den är kort, så även en grönsakshatare borde kunna stå ut med att läsa den — om inte annat än för det lättsamma språkets skull.
Jo då, jag är medveten om att essä inte är exakt det samma som novell, men nog är de besläktade.
Modern Essays är en antologi, sammanställd av Christopher Morley, vars namn borgar för en hög standard. Botanisera gärna bland de andra novellerna, de är många.

lästa noveller:
39. Läs en novell med en huvudperson som har ett husdjur   "Cats", ur novellsamlingen ""Be Good to Yourself. A Book of Short Stories" (1930), av Nellie McClung (en spännande och intressant bekantskap).

4 kommentarer:

  1. Kanske skulle ge sellerin en chans till... Det låter ju väldigt lockande, som det beskrivs här. Det var några år sedan jag testade senast. Jag har avancerat lite grann i min karriär som selleriätare, såtillvida att jag numera kan tänka mig ett par flisor rotselleri i kraftigare köttgrytor. Men att ta en tugga av stjälkselleri – ja, det kräver mod och beslutsamhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Det tycks vara så att man antingen gillar selleri, eller ogillar det. Jag gillar både rot- och stjälkselleri (spjälselleri, som min stavningskontroll anser att det heter) väldigt mycket. Har gärna rotselleri i gratänger på vintern.
      Undrar om du skulle gilla den soppan jag skrev om för länge sedan:
      http://bastmattan.blogspot.se/2010/04/selleri.html
      Och äpple och stjälkselleri är gott i en sallad. Om du gillar jordnötssmör kan du fylla selleriskåran med det, så blir inte smaken så utpräglad.
      Berätta om dina framsteg!
      Margaretha

      Radera
  2. Ja men den är ju jättebra! Visste inte att Milne skrev noveller.
    kram från Mette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette,
      Jag har försökt läsa hans romaner, utan någon vidare framgång - men jag kanske ska ge honom en ny chans, jag vet många som gillar honom.
      Själv var han ju ledsen över att mest bli ihågkommen som barnboksförfattare (vad det nu är för fel på det - barnböcker är ju det viktigaste som finns!).
      Margaretha

      Radera