fredag 4 april 2014

Högläsning


Just nu har DN en serie om högläsning, jag lär mig att i dag är det bara 30% av alla föräldrar som läser för sina barn — för tio år sedan var det 70%. Varför? Så mycket mer att göra, har väl inte föräldrar i dag, än för tio år sedan? Det ska vara att surfa på nätet då — det vet vi ju alla, hur mycket tid det kan ta!
Det finns massor med goda skäl till att läsa för sina barn — det tror jag att de flesta som tittar in här vet, och håller med om. Men jag lärde mig nyligen ännu ett mycket gott skäl till det — för att barnen inte ska drabbas av Alzheimers om 80 år!
Just nu läser jag en mycket intressant bok av David Snowdon"Aging with Grace: What the Nun Study Teaches Us About Leading Longer, Healthier, and More Meaningful Lives"Boken finns hos BokusFör att försöka att förstå varför somliga människor lever ett långt liv utan att minnet påverkas, startade han 1986 "The Nun Study", där han har följt äldre nunnor, och efter deras död haft tillgång till deras hjärnor, har han och hans medarbertare insett att Alzheimers är en sjukdom som tar mycket god tid på sig att utvecklas, bortåt 50 eller 60 år. Det som alla nunnor, som klarar sig utan att drabbas av Alzheimers, tycks ha gemensamt är ett, redan i barndomen, väl utvecklat språk. 
Naturligtvis är det mer komplext än vad jag här kan redogöra för, det finns till exempel nunnor som är helt klara, långt upp i åren, men vars hjärnor visar att de inte borde vara det. Och det finns många andra faktorer som bidrager till sjukdomen, som depressioner och skallskador.
Men när David Snowdon tillfrågas hur  man ska kunna undvika att få Alzheimers, svarar han först att man ska läsa för sina barn, för att de ska ha en chans att slippa insjukna.
Alltså gott folk, motionera både kropp och hjärna!

8 kommentarer:

  1. Det är viktigt att motionera hjärnan!
    Försöker så gott jag kan och hjnner.:)
    Hur jag klarar demensen är kanske en annan femma, men det får vi se så småningom om vi kommer ihåg det då.
    Intressant detta med nunnorna. Åter en bok att lägga bakom örat eller på nattduksbordet

    SvaraRadera
    Svar
    1. PettasKarin,
      Äta sunt, motionera både hjärna och kropp, tycks vara det viktigaste - men hur det går, återstår att se..
      Boken ska inte bara ligga på nattduksbordet!
      Margaretha

      Radera
  2. Det finns all anledning att läsa högt för sina barn, ger barnen så många fördelar i livet. Och klarar de sig ifrån Alzheimers så är det förstås ännu bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjo,
      Ja, skälen att läsa högt, tycks många. Trevligt är det också!
      Margaretha

      Radera
  3. Oroande statistik om högläsning, men det verkar sannolikt. Det beror nog inte bara på föräldrarna utan också på att barnen lockas till TV-program, dataspel och liknande, som kryper allt längre ner i åldrarna. Det går förvisso att avskaffa TV:n och portförbjuda all elektronik, men det är inte lätt och inte alla i grannskapet kommer överens om samma regler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Skälen att inte läsa blir säkert fler ju äldre ungarna blir. Men så länge de är i förskoleålder, då det är som viktigast, har man väl ändå lite att säga till om som förälder.
      Se'n är det ju alltid bra om man har gemensamma regler för barn som umgås. Ett ställe där jag bodde en kort tid, hade ovanligt vettiga föräldrar enats om gemensamma regler, klädsel, tv- och läggtider. Fungerade utmärkt, alla visste vad som gällde och alla föräldrar kunde huta åt alla ungar.
      Margaretha

      Radera
  4. Har läst högt för hela familjen. I alla år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ninna,
      Jättebra - hoppas det har åsyftad effekt!
      Margaretha

      Radera