fredag 24 december 2010

Julprat

Innan julen är över borde jag väl svara på alla frågor om mina julvanor som ingick i utmärkelsen från Pia. Men det tänker jag inte göra — inte ta' dem en och en i alla fall. Då kommer det bara att märkas hur ojulig och grinig jag är. Dessutom har jag nog julpratat varenda jul, här på bloggen.
Jag har berättat om skogens vackraste gran, om äpplen och om hur vi har levande ljus i granen (om vi har någon) och jag har visat när min älskling slår in julklappar. Och säkert berättat om en massa mer eller mindre relevanta julminnen.
Men jag tror inte att jag matpratat i någon större utsträckning, vilket inte är så konstigt eftersom jag har svårt att förlika mig både med den traditionella julmaten och med överflödet.

Det finns ingenting som är absolut nödvändigt för att julen ska infinna sig. Och den enda julsyssla jag ägnar mig åt är julkorten, vilket jag också skrivit om flera gånger. I ett par år har jag också skrivit att jag skulle ordna ett nytt och bättre ställe att hänga upp de inkommande julkorten. Tror någon att jag gjort det? Nehej, rätt antaget — det har inte blivit av. Men eftersom vi fått en trapphiss blev jag tvungen att fixa en bättre plats än trappuppgången. Det blev bättre än jag trodde, bortsett från att jag inte når upp, så att jag kan sätta upp fler kort nu. De får ligga i ett vackert keramikfat så länge.

Inte ställer jag till med julbak heller, vilket de flesta av redan vet, just därför tänker jag förvåna omvärden med ett par kakrecept!
Eftersom jag väntar besök av vänner som inte nyttjar ägg, bakade jag ett par sorter utan. Det luktade himmelskt när kakorna gräddades, men jag blev besviken när jag smakade dem. Nu har de provsma-kats av oberoende kakätare, som alla försäkrar att de är goda. Det slår mig då att jag som inte gillar små-kakor inte är den rätta att avgöra huruvida de är goda eller ej.
.
KRYDDKAKOR
Rör
170 g kopp smör
med
½ kopp muskovadosocker

Tillsätt
2 msk mjölk

I en annan pyts blandar du
1½ kopp mjöl
¼ kopp malen mandel
2 tsk kanel
1 tsk nejlika
½ tsk muskot
½ tsk kryddpeppar
½ tsk bakpulver

som du se'n blandar ned i smörröran.
Det blev en jättefin och lättarbetat deg,
som inte ens jag "kavelmotståndaren"
hade något emot. Kavla ut degen,
den ska bli 3-4 mm tjock,
och ta ut kakor med lämpliga mått.

Grädda i 150° i 15 minuter. Om du som jag skull
glömma plåten, så gör det inget — min sista plåt
stod nog inne dubbelt så länge, det enda
som hände var att de blev lite hårdare.
.
FUDGEKAKOR

den här sortens bak gillar jag, där man blandar hela
smeten i en enda kastrull — föredömligt lite disk!

Blanda
1 kopp mjöl
1/4 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker


Smält
120 g smör

och rör ned
½ kopp kakao
1/3 kopp råsocker
1/3 kopp muskovadosocker
1/3 kopp yoghurt
1 tsk vaniljsocker

och till sist mjölblandningen

Klicka ut smeten från rågade teskedar.
Som (kanske) synes på bilden, breder kakorna
ut sig ordentligt, så klicka glest!
Grädda i 175° i ungefär 10 minuter.
.
Behöver du omvandla koppar till dl, hittar du en bra sida här.

9 kommentarer:

  1. Jag förstår av din kommentar i min blogg att du också känner en viss avsmak för överflödet i både prylar och mat när det gäller julen.

    För mig som jobbar i kyrkan är det också intressant att läsa att inte NÅGON av mina bloggvänner, som uppehåller alla traditioner man kan tänka sig, har nämnt att man går på julbön, midnattsmässa eller julotta. Det hörde ju verkligen julen till!

    Goda vänner kom och överraskade i går med bl.a. en underbart god limpa bakad i form. Den ska jag baka när andan faller på och lägga ut receptet på. Ska inte jäsa utan man ska bara hälla ner smeten i en form. Passar mig precis!

    Fantastiskt många fina julkort du har fått - men som jag läste i ditt inlägg 2008, du har verkligen gjort skäl för dem :-)! Tack för det fina julkortet på nätet igen - jag blev så glad när jag såg det!
    Kramar från Ingrid

    SvaraRadera
  2. Ljuvliga Åskar! Mera kan jag inte säga..:D
    Härliga inlägg allihop, nu fick jag en smak av julen..

    säger Karin
    som pustar ut efter en härlig julkväll med alltför mycket klappar
    (tack och lov så har jag inte varit såååå snäll, för jag fick inte många alls).
    God fortsättning på kvällen!

    SvaraRadera
  3. Ingrid,
    Jag känner mig många gånger som världens suraste glädjedödare, när vänner talar om allt de MÅSTE göra och köpa och pynta - och jag inte har medlidande med dem.

    Ja men det är ju BESVÄRLIGT att gå till kyrkan när man kan sitta hemma och äta och titta på TV!
    Eller också är det fler som bor i en församling som min, med tråkiga gudstjänster som ligger på förskolenivå.

    Just nu dök det upp ett julotteminne från min barndom - får se om jag skriver om det.

    Karin,
    Visst är han suverän min kisse!

    Aha, det är mängden klappar som indikerar hur snäll man varit. Tomten måtte ha fått reda på vilken julglädjedödare jag är.

    God fortsättning på helgen
    och kram till er båda
    Margaretha

    SvaraRadera
  4. Kollade in ditt inlägg om paketinslagningen - helt underbart! :) Jag firar en minimal jul på egen hand idag men kommer att vara bortbjuden i morgon lördag och även på söndag. Det blir litet risgrynsgröt i kväll och sill. GOD JUL Margaretha!

    SvaraRadera
  5. Go' Jul Anne-Marie,
    Här är vi inte ett dugg juligare än du - just nu sitter vi framför brasan och småsover. Och älsklingen tycker att vi är tråkiga som inte vill jaga honom!
    Margaretha

    SvaraRadera
  6. Tack för den här deln!
    Kakorna ser goda ut, ska testa när jag kommer hem., är hos dotra nu. Får se om jag åker hem i morgon eller tillbaka dit jag varit ett tag.
    Tack för email!
    kram!

    SvaraRadera
  7. Pia,
    Kanske blev mitt sätt att svara inte som du tänkt mig - men jag kan ju inte (vill inte) bara skriva "jag vet inte" eller "vad är det" på alla frågor - så de resterande frågorna får nog även de associativia svar.
    Tänker på dig!
    M

    SvaraRadera
  8. Jossan bakade kryddkakorna dom blev jättegoda tog slut nästan på en gång.
    Glömde säga att jag inte kan få in den Live Traffic Feed, hur gör man.
    kramis

    SvaraRadera
  9. Pia,
    Nu när jag vant mig tycker inte heller jag att de är så oävna - fast jag gav bort de mesta för att inte riskera att hitta en luddig massa i en burk om ett halvår.
    Det var så länge se'n jag la in Live Traffic Feed, att jag inte minns ett dugg av det - men jag ska titta på det. Jag kanske går in på din sida, bara så att du vet.
    M

    SvaraRadera