tisdag 3 november 2009

Vänskap

What a thing friendship is, world without end!
..................................... Robert Browning

Sitter här och filosoferar över olika sorts vänskap. Kommer fram till att det finns lika många sorter som det finns vänner. Det finns goda vänner, bästa vän-ner, barndomsvänner, gamla vänner — både ålder-stigna och sådana man känt i många år. Har man känt varandra tillräckligt länge så är det troligt att båda parterna är till åren komna. De gamla, goda och nära vännerna vet hur du mår, vad du tycker och känner utan att man pratar om det. Det är inte kons-tigt, kroppsspråk, röst och uttryckssätt — och vad vi inte säger — säger ofta mer än vad vi kanske vill och kan säga med ord.
Så finns det vänner som J, vi bor långt ifrån varan-dra, har inte känt varandra så värst många år skriver och ringer högst oregelbundet, och träffas så gott som aldrig. Hon vet alltid hur jag mår, vet alltid när jag behöver muntras upp, och på vilket sätt. Som i dag, när jag hade ett trevligt tjockt paket, som vår postis fick hänga utanpå brevlådan.
En väska, ett par böcker, några konstkort, färg-pennor, anteckningsbok och te.

Allt är sån't som inte går att få tag på där jag bor — nej, inte ens gott te finns här. Hör ni inte av mig så sitter jag vid brasan, dricker gott te och njuter av mina nya böcker.



1 vän´ subst. ~nen ~ner
ORDLED: vänn-en

1 person som (viss) annan person känner väl samt hyser tillgivenhet för och tillit till men som vederbörande vanl. inte är släkt med {bekant, kamrat, släkting}: vänkrets; vänskap; barndomsvän; flickvän; hjärtevän; en god ~; en nära ~ till hans far; en kär ~; hans bäste ~; presentera Sverige för våra tyska ~ner; lösa barnpassningsproblemen med hjälp av ~ner och grannar; de har alltid varit de bästa ~ner; så här ~ner emellan kan vi väl vara uppriktiga
BET.NYANSER: a) om person som man mest umgås med i visst sammanhang {kollega} [vanl. i sms.]: affärsvän; partivän b) utvidgat om annat än personer: han var inte ~ med bollen den dagen; stolparna är målvaktens bästa ~ner c) allmännare som ömt el. kärleksfullt tilltal: skynda på, lilla ~!; gråt inte, ~nen min!
IDIOM: vara ~ner igen vara sams igen efter gräl e.d.
KONSTR.: (ngns) ~, ~ (med ngn el. ngt), en ~ (till ngn)
HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. vin, ven, vän; gemens. germ. ord, nära besl. med lat. venus 'behag', se veneration


2 person som anser (viss) företeelse vara värd att ägna sig åt eller stödja {sympatisör}: deckarvän; djurvän; fosterlandsvän; hästvän; nykterhetsvän; reformvän; ~ av ordning; en ~ av okryddat brännvin; den lättsamma musikens ~ner; tillväxtens ~ner; lockpriser och prylar har ingen ~ i NN
KONSTR.: (ngns el. ngts) ~, en ~ (av ngt)
HIST.: sedan 1881; se 1vän 1

6 kommentarer:

  1. Jag vet i alla fall en person till som alltid säger och gör rätt saker i precis rätt ögonblick! ;-)
    kram från
    Mette

    SvaraRadera
  2. Och så finns det Bloggvänner!!! Det bästa som hänt mig sedan... jag vet inte när!

    SvaraRadera
  3. Henne känner jag också!
    love,
    Q

    SvaraRadera
  4. Det var verkligen omtänksamt av vännen J :)

    wv är märkligt nog ovenn!!?? Med mig?

    SvaraRadera
  5. Mette och Q,
    Vad gjorde man utan vänner?

    Mira,
    Jag borde naturligtvis ha lagt till nätvänner - J är en sådan - det är ju inte bara på bloggarna man får nya vänner, listor av olika slag är utmärkta mötesplatser.

    Christina,
    Ja, så'n är hon.
    Jag tror wv menade o vän! Ett positivt utrop.

    Margaretha

    SvaraRadera
  6. Tack Margaretha, nu känns det genast bättre ;D

    SvaraRadera