lördag 10 oktober 2009

Lördag med Gutenberg

Kanske lika bra att det inte fanns så många böcker av intresse i dag – det finns ju lite annat här i livet än att sitta vid datorn. Jag har förresten inte hunnit gå igenom förra veckas alla fynd.

Desiderius Erasmus "In Praise of Folly" Illustrated with Many Curious Cuts by Hans Holbein var dagens första fynd. Illustrationerna är verkligen kuriösa, och jag har ännu inte listat ut vad de egentligen illustrerar. För att göra det måste jag nog läsa boken från början – och de som känner mig vet ju att jag med barnslig iver börjar med bilderna i en bok. Med tanke på de senaste inläggens musiktema, tyckte jag att den här bilden passar bra i dag.


En vävbild kan jag ju bara inte låta bli att visa, även om jag ännu inte hittat något i texten som har samband med den.


Visst ser det ut att gå med fart och kläm?
.
Den här engelska upplagan trycktes 1876, men boken är ju äldre än så. Så här skriver Wikipedia:
Erasmus's best-known work was The Praise of Folly (published under the triple title Moriae encomium (Greek, Latinised) and Laus stultitiae (Latin)), and Ego sum aliquantulus cattus atque ego amo piscis (Latinised).[34] a satirical attack on the traditions of the Catholic Church and popular superstitions, written in 1509, published in 1511 and dedicated to his friend, Sir Thomas More.



Jag har inga som helst intentioner att ägna mig åt intarsia arbeten – men man kan antingen bara njuta av bokens bilder, eller använda dem som förebilder till annat.



Målade bårder, lapptäcken, stickmönster eller broderier är det som jag först kommer att tänka på.


Många av mönstren påminner starkt om bondemåleriet på skåp och kistor.



Boken heter "Intarsia and Marquetry" och skrevs av F. Hamilton Jackson 1903.


Nu ska jag kika på "Royal Children of English History" av E. Nesbit, med illustrationer av M. Bowley och Frances Brundage. Ett något oväntat fynd, med tanke på att Edith Nesbit var en Fabian.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar