torsdag 24 september 2009

Hört, sett & tänkt

med andra ord, ett pratigt inlägg om ditten och datten
.
Music
William Michael Harnett (1848-1892
.
Planeterna av Gustav Holst, spelas rätt ofta på radio – musik som jag inte är särskilt förtjust i, så jag har dra-git den förhastade slutsatsen att jag inte tycker om hans musik. Så spelades hans "A somerset Rhapsody" på radion i morse, och jag upptäcker att jag visst tyc-ker om hans musik. Dessutom verkar han ha varit en intressant människa. (En märklig kommentar – ef-tersom de flesta människor är intressanta bara man ger sig tid att se dem). Men jag blir imponerad av en ung man som vill sätta musik till texter från Veda – och då lär sig sanskrit! Nu måste jag se till att jag får höra mer musik av Gustav Holst.
.
Jag upphör aldrig att förundras över musikens kraft – och vad det är som får oss att tycka om eller inte tycka om viss musik. Jag har skrivit om det tidigare, men det blir aktuellt med jämna mellanrum. I går var det någon som i Önska i P2 ville höra vacker och rofylld musik – det stycke som de flesta föreslog var Spiegel im Spiegel av Arvo Pärt. Ett stycke som får mig att yla och klättra på väggarna!

Vädret är minst sagt ombytligt – alla sorts väder passerar revy – alla sorter utom varmt väder.

Vem behöver en vindstrut när det finns utblommade tovsippor i rabatten. Blåst är inte mitt favoritväder, men i går fönade det gräset nästan klipptorrt. Nu hop-pas jag att jag inte behöver klippa den stora nedre gräsmattan mer i år. Gräsklipparen tuggade sig tap-pert igenom det alldeles för höga gräset och jag kom på mig med att tänka de vanliga gräsklippartankarna.

Än har vi inte haft någon frost, så några tappra växter håller ut in i det sista. Kaprifolen, som har blommat så rikligt i sommar, ser lätt bedagad ut – men ger fortfarande ifrån sig den ljuvligaste doft. Och vi rabiata friluftsgalningar, som forfarande sitter ute så mycket vi kan, njuter i fulla drag av kaprifolens gåva till oss.


Älsklingens midja har förlorat sig i den vadderade vinterkostymen han alltid dra'r på sig så här års – och jag har fått lätta på halsbandet.

Men ingen ska tro att den extra rondören hindrar honom i hans framfart – det är en fröjd att se med vilken spänst han rör sig och hur mycket energi han har.

Tre månader till julafton, sa någon i morse. Det var ju nyss julafton!

12 kommentarer:

  1. Gustav Holst har varit veckans kompositör i P2, så jag har hört ett stycke varje morgon på väg till jobbet. Och jag sa just till Musikervännen när vi promenerade på lunchen, att jag tyckte mycket om Holst´s musik. Planeterna är lite pompös, men det som spelats den här veckan har varit förtjusande små kammarstycken, alla med omisskännlig engelsk ton. Tilltalande!

    SvaraRadera
  2. Ja, just de styckena som har spelats den här veckan har varit i min smak. Läste om Holst och hans komponerande i går, och jag är inte säker på att jag kommer att tycka om hans mer storvulna stycken.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Då lyssnar vi inte på dem!

    SvaraRadera
  4. Mira,
    Klokt beslut!
    Faktum är att det är väldigt mycket jag inte lyssnar till - jag är nog en rätt grinig typ.
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Oj, det har jag missat eftersom jag hälsar på min bästa vän i England just nu. Ska försöka lyssna i efterhand. Min syster älskar Holst, särskilt Planetrna! När jag kommer hem och hittar en dator ska jag gå tillbaka i dina inlägg och läsa om några komponister jag vet att du skrivit om fast jag glömt var och vem!! Ålder?
    Varför önskar du inte Holst i Önska i P2?

    SvaraRadera
  6. Anne,
    Roligt att höra ifrån dig - har mejlat dig ett par gånger, och undrar om du ramlat av vårt klot!
    Uppriktigt sagt är jag väldigt kluven till Önska i P2 - blir så less på allt pladder och fniss. Dessutom kan de vara rätt snorkiga. Kanske skulle vi tillsammans önska musik - bloggarnas önskelista. Vad vill du höra Anne? Och Mira, är du där - och i så fall vad vill du höra?
    kram,
    Margaretha

    SvaraRadera
  7. Får jag vara med?
    undrar Saga

    SvaraRadera
  8. Saga,
    Klart du får vara med! Vad vill du höra? Hackbrett - för du är väl kvar bland alperna?
    Margaretha

    SvaraRadera
  9. Va kul! Jag vill höra något med Rita Streich, henne hör man sällan nu för tiden.

    SvaraRadera
  10. Det där stycket vi hörde tillsammans. Det är så länge sen att jag inte längre minns vad det hette men jag tror du vet vilket jag menar.
    Vi har varit vid havet hela dan. Soliga hälsningar från Devon,
    Anne

    SvaraRadera
  11. Anne,
    Så skönt det låter.
    Jag vet vilket stycke du menar - men anteckningarna försvann när datorn dog! Ska se om jag kan hitta det på ett annat ställe. Lustigt nog letade jag efter det häromdagen - och blev osäker på om jag blandat ihop två kompositörer.
    Jag har varit dålig på att skriva etiketter - men om du skriver in musik i rutan "sök i blogg" så kan du nog hitta några av inläggen du letar efter.
    Margaretha

    SvaraRadera
  12. Har precis kommit hem från en fantastisk helg i Saas Fee. Livet lätt kaotiskt, planerna ändrade, stannar nog här ett par veckor till. Mejlar när jag tänkt lite till. Inte hackbrett, kanske harpa.

    SvaraRadera