lördag 28 mars 2009

En lördag i mars


Bilden ur "Den Nyttige Bilderboken eller Vandringen genom Verkstäderna med 36 kolorerade plancher" som jag skrev om här.
0
Denna sällsport gråa dag med massor med nysnö har jag hållit mig nära brasan, frossat i Project Gutenberg och läst "TIDSKRIFTEN SVENSKT KONSTHANTVERK" med en tekanna vid armbågen. Allt för att hålla vintertristessen på en armlängds avstånd.
"Svenskt konsthantverk" är en pärla som jag varmt rekommenderar. Intressanta artiklar och ett språk som är en njutning att läsa. Det senaste numret har tyngdpunkten på keramik men också en artikel om Elsa Agélii.
I ledaren ta'r Peter Öhrlén bland annat upp kulturutredningens betänkande, där han konstaterar att ordet konsthantverk förekommer nio (9!) gånger på de närmare 800 sidorna.

0
0
Våra snödropparna är täckta av gott och väl 15 cm snö — så jag får trösta mig med "The Dumpy Books for Children" en bok från 1901 av Eden Coybee, illustrerad av Nellie Benson. Det var gott om blomsteralfabet och liknande illustrationer kring det förra sekelskiftet, både i Sverige och England.
0Hittade en bok som heter "Prisoner for Blasphemy" (1886) av G. W. Foote, den fångade mitt intresse eftersom jag tidigare har skrivit om Einar "Texas" Ljungberg den sista svensken som blev fängslad för majestätsbrott. Men förordet är så långt att jag ännu inte har kommit fram till vilken typ av hädelse som den gode G. W. Foote gjorde sig skyldig till.
0
Mira visade häromdagen ett par av sina vackra broderier — naturligtvis blevjag sugen på att sätta i gång med något (så lättpåverkad jag är!). För att få inspirationen att rinna till plockade jag fram "Beeton's Book of Needlework" från 1870 av Isabella Beeton. Problemet är att boken är så ohyggligt omfattande med allt från spetsar och strumpstickning till monogram — så nu vill jag göra allt!


Stickade hängslen kan väl alltid komma till användning liksom nattsockor.

4 kommentarer:

  1. Det är väl så det kan vara med inspiration... Man ser något och får lust själv. Nattsockor är ju inte heller fel... :-)

    SvaraRadera
  2. Problemet med inspiration kan ibland vara att det rinner till för mycket - då blir jag alldeles förlamad och vet inte vilken ände jag ska börja.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Vilka häftiga hängslen - tror du maken skulle bli glad över ett par i födelsdagspresent?
    kram från
    Mette

    SvaraRadera
  4. Mette,
    Oh ja, de skulle faktiskt passa honom! Låt mig veta hur det går!
    kram,
    M

    SvaraRadera