tisdag 24 februari 2009

Avslagen

0
I väntan på att bli påslagen sitter jag här och bläddrar i gamla kokböcker.
Libbys inslag om burkmat inspirerade mig att plocka fram "snabblagat" av Ria Wägner från 1955. Den har fantastiskt femtiotalistiska illustrationer av Rita Rapp.

0

0
Här sjungs burkens lov — och även andra halvfabrikat som potatismospulver och kakmix hyllas. Jag är ingen rabiat burkmotståndare även om jag föredra'r "riktig" mat — men jag gillar hur Ria sätter knorr på maträtterna, med ovanliga kombinationer eller dekorationer.
0

0
Hennes kommentar om konservbrytare får mig att småle och grunna över vad jag egentligen skrev i den där engelska uppsatsen, en gång för länge se'n. Jag skrev om en utflykt jag och min kusin gjort då vi glömde konservöppnaren hemma, men inte märkte det förrän vi kom hem, därför att det hade regnat så in i norden att vi inte kunde (ville) göra upp eld. Jag citerade "Tre män i en båt" men min lärare förstod varken alluderingen på Jerome eller antiklimaxen när vi hittade konservöppnaren hemma. Undrar om jag inte har mina gamla krior kvar.
0

" Man behöver inte ha läst "Tre män i en båt" för att veta hur motsträvigt en konservburk kan bete sig när den inte angrips med de rätta verktygen. Alltså bör an ha en väggfast konservöppnare och en annan mer primitiv öppnare i reserv, ifall den vägfasta krånglar."

4 kommentarer:

  1. Det där med lärare som inte förstår, påminner mej om en kria som mor skrev som tonåring om en utflykt de hade gjort. Hon betättade hur de gick vid någon sjö och ute på isen satt männen och pimplade.

    Hon fick tillbaka uppsatsen med ordet pimplade överstruket med ett rött streck och utbytt mot "drucko öl"...

    SvaraRadera
  2. Tack för det goda skrattet du bjöd min mamma och mig på!
    Se'n kom vi att tala om alla synonymer det finns för att dricka - inte använder man pimpla så ofta i dag, eller kolka?
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Påminner om en kamrat till mej som under sin skoltid skulle skriva en uppsata om sin familj. Hennes pappa var präst, och hon hade skrivit: Min pappa år komminister.
    När hon fick tillbaka uppsatsen hade fröken rättat: Min pappa är kommunist.

    SvaraRadera
  4. Ninna,
    Här var det väl ändå läraren som skulle ha underbetyg! Eller var det önsketänkande från hennes sida? Fast roligt blev det ju...
    Margaretha

    SvaraRadera