måndag 24 november 2008

Husliga decibel

Gårdagens kök var kanske inte tystare än dagen — men frågan är om det inte är trevligare när det slamras med mortlar och kjortlar än dagens elektroniska pipanden.
Kunde inte annat än skratta åt vårt högljudda kök i morse, just som jag satte på mikrovågsugnen ringde telefonen. Ett kort samtal, med ena handen för det lurlösa örat hörde jag att en bok jag beställt på bibban har kommit. Innan jag hade lagt på började min pump pipa — dags att byta påse — samtidigt skriker ugnen att brödet är färdig och bakmaskinen pockar på uppmärksamhet. Bakmaskinen får vänta medan jag byter påse. Nu står min älskling vid mina fötter och ber mig fixa bättre väder — jag försöker förklara att det är en av de få saker jag inte klarar av samtidigt som jag ser till bakmaskinen och pumpen tjuter. Jag har glömt att öppna en klämma så jag får meddelande om övertryck — fast på tyska eftersom pumpen efter den årliga översynen blev tysktalande. Nyttigt att träna tyska kan man tycka, även om pumpens ordförråd inte är det mest användbara i en vardaglig konversation.

6 kommentarer:

  1. Inte för att jag vet vad det är för pump, men jag antar att den sitter fast någonstans på kroppen ... Det där med att byta språk kan vara vanskligt. Jag bytte en gång från svenska till urdu på min telefon, mest för kul skull, men sen visste jag ju inte vad "byt till svenska" hette på urdu!

    SvaraRadera
  2. Det är en pump som sköter mitt dropp så att jag slipper vara tjudrad vid en stolpe.
    Jag prövade att översätta bloggen till japanska - det såg imponerande ut!
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Jag riktigt hörde alltihop genom din levande beskrivning... Själv älskar jag tystnaden och blir mer än irriterad av allt som ger onödiga ljud ifrån sig. Pip och sånt. Musik kan gå an om jag får välja den själv, aldrig som bakgrundsbrus.

    SvaraRadera
  4. Jag lämnar sällan spiselvrån men när jag ger mig ut i världen blir kontrasten stor mellan tystnaden hemma och allt skval i taxibilar och väntrum. Sanitär olägenhet är vad det är så jag bär med mig antifoner. Precis som du vill jag välja min musik själv när jag kan lyssna aktivt till den - och min musik är definitivt inte program 4 musik!
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Log igenkännande åt beskrivningen. Ibland när telefonen ringer mitt i matlagningen och all köksutrustning börjar pipa så måste jag byta rum för allt larm. Hemskt!
    Fast för en tidigt dement person som jag är det himla bra med larmpipandet. Trots allt.

    Skrattade när jag läste om det vanskliga i att byta språk i mobilen ;-D

    SvaraRadera
  6. Jo, jag håller med - förkolnat bröd och torrkokande kastruller är ingen höjdare. Fast om jag kunde förstå varför allt piper samtidigt - det kan väl aldrig bero på dålig planering....
    Jag skrattade oxå gott åt den sedelärande berättelsen om vådan av att inte kunna urdu!
    Margaretha

    SvaraRadera